Zijn alle vochtige doekjes doorspoelbaar?

Nee, vochtige doekjes en doorspoelbare vochtige doekjes zijn 2 verschillende producten. Het grootste deel van de doekjes, waaronder babydoekjes en cosmetica doekjes zijn niet gemaakt om door te spoelen.

 

Aan welke eisen voor doorspoelbaarheid moeten vochtige doekjes voldoen ?

Een doekje is doorspoelbaar wanneer het bij normaal gebruik geen verstopping in het toilet en de riolering veroorzaakt en vervolgens probleemloos door de waterzuivering verwerkt wordt zonder schadelijke resten achter te laten in het milieu. De (technische) eisen daarvoor zijn vastgelegd in een industrie standaard GD4.

U herkent een getest en doorspoelbaar vochtig doekje aan het onderstaande of daarop gelijkende symbool:

Hoe kan ik zien of een vochtig doekje al dan niet doorspoelbaar is?

Controleer de verpakking: deze is duidelijk gemerkt met één van de volgende logo’s

Niet doorspoelbaar:     Wel doorspoelbaar:

 

Is een doorspoelbaar vochtig doekje biologisch afbreekbaar?

Ja, een doorspoelbaar vochtig doekje is van biologisch afbreekbare materialen gemaakt en wordt in de afvalwaterzuivering op dezelfde wijze afgebroken als normaal toiletpapier.

 

Wat is het verschil tussen wel of niet doorspoelbare vochtige doekjes?

Een doorspoelbaar vochtig doekje is gemaakt van vezels op cellulose basis terwijl een niet doorspoelbaar doekje ook synthetische vezels bevat. Die maken het doekje zachter en sterker, maar zorgen er ook voor dat het niet binnen de in de afvalwaterzuivering afgebroken wordt. Geen van de baby doekjes of cosmetica doekjes zijn ontworpen om doorgespoeld te worden.

 

Is een doorspoelbaar vochtig doekje te vergelijken met gewoon toiletpapier?

Ja, beide zijn gemaakt van op cellulose gebaseerde materialen en kunnen worden doorgespoeld zonder dat het toilet of de riolering verstopt. Door gebruik van iets langere vezels is het doorspoelbare vochtige doekje sterker dan gewoon toiletpapier.

 

Is het niet-doorspoelbaar logo een Europees logo?

De doekjesfabrikanten in Europa en de US hebben afgesproken om een gestandaardiseerd 'Do Not Flush'  logo te gebruiken.

 

Kan een getest en doorspoelbaar vochtig doekje ook in het toilet met een sceptic tank?

Raadpleeg eerst uw installateur van de sceptic tank voordat u doorspoelbare vochtige doekjes in het toilet gooit.

 

Op welke plaats op de verpakking staat de wegwerp instructie?

Bij steeds meer producten staat het ‘Do not flush’/ ‘niet doorspoelen’ logo op de voorkant van de verpakking, zodat je direct ziet wat je koopt of gebruikt. Bij oudere producten staat het logo nog op de achterkant van de verpakking. Fabrikanten hebben afgesproken het ‘Do not flush’/ ‘niet doorspoelen’ logo voor alle niet doorspoelbare doekjes op de voorkant te plaatsen.

 

Waarom adviseren de doekjesproducenten niet om vochtige doekjes gewoon in een afvalbakje te gooien?

Het hangt af waarvoor vochtige doekjes worden gebruikt. Uit hygiënisch oogpunt hoort vochtig toiletpapier na gebruik niet in een afvalbakje, maar in het toilet.

Vrijwel alle andere vochtige doekjes moeten inderdaad in het afvalbakje. De doekjesfabrikanten zorgen voor heldere en begrijpelijke etikettering over het weggooien of doorspoelen van vochtige doekjes na gebruik. Op deze manier willen de fabrikanten ervoor zorgen dat alleen vochtige doekjes die echt doorspoelbaar zijn door het toilet worden gespoeld. Op het etiket van vochtige doekjes die niet doorspoelbaar zijn, staat op de voorkant van het pakje dat die niet in het toilet maar in de afvalbak moeten worden gegooid

 

Waarom staan er op de verpakking van vochtige doekjes zoveel verschillende logo’s en wegwerpaanwijzingen?

Op de verpakking van vochtige doekjes kun je de volgende logo’s aantreffen:

Niet doorspoelbaar:  Vaak i.c.m. het tidy man symbool

Wel doorspoelbaar:

 

 

end faq